Onderzoek: Genitale verminking van meisjes

Verloskundige Marina werkt in een NLse arbeiderswijk. Ze ziet zo’n 60 besneden vrouwen p/mnd. De NLse meisjes worden besneden in land van herkomst, soms in GB. Hun moeders komen uit Eritrea, Egypte, Somalië en Irak.

“Liban werd geboren in Djibouti, Somalië, en kwam naar Nederland toen zij zeven was. In haar land van oorsprong is het percentage genitaal verminkte vrouwen het hoogste ter wereld: 98 procent. De verminking zelf herinnert zij zich niet, zij moet nog een kleuter zijn geweest. Als jongvolwassene vroeg ze zich af wat er met haar aan de hand was, ze had geen idee dat ze ‘besneden’ was. ‘Ik herinner mij’, vertelt ze, ‘dat ik mijn moeder vragen ging stellen en dat zij reageerde: nee hoor, je bent in orde, er is niets gebeurd. Of soms: o, maar dat was geen erge hoor, bij jou is alleen de soenna gedaan. En ik vroeg me af wat die “soenna” in ’s hemelsnaam was.’”

Lees hier het hele verhaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven